Rijksoverheid

Wat is kindermishandeling?

Wat is kindermishandeling?

Bij kindermishandeling denk je al snel aan lichamelijk geweld zoals slaan en schoppen.
Maar er zijn ook andere vormen zoals seksueel misbruik. Of verwaarlozing, wanneer ouders niet genoeg aandacht en liefde aan kinderen geven. Ook zijn er kinderen die thuis vaak worden uitgescholden of vernederd.

Voorbeelden van kindermishandeling

  • Een jongen van 14 krijgt thuis geen goede kleren of slecht te eten. Zelfs als hij ziek is, wordt hij niet goed verzorgd.
  • Ouders schelden hun achtjarige zoon zeer regelmatig uit. Ze vernederen hem zelfs waar anderen bij zijn.
  • Een vader reageert zijn stress af door zijn dochter een pak rammel te geven. Ouders hebben dagelijks knallende ruzie voor de ogen van hun twee kinderen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Er zijn nog veel meer gevallen van kindermishandeling, die vaak voor de buitenwereld verborgen blijven.

Komt het vaak voor?

Kindermishandeling is een groter probleem dan dat gedacht wordt: Per jaar zijn er in Nederland meer dan 107.000 slachtoffers van kindermishandeling. Dit betekent dat in een schoolklas van 30 kinderen, gemiddeld ten minste 1 kind wordt mishandeld. Kindermishandeling kan overal voor komen.

Wordt iemand die jij kent misschien thuis mishandeld? Kom dan altijd in actie. Slachtoffers durven vaak niet zelf om hulp te vragen. Kijk vast wat je kunt doen.